Het STAP-budget

Wil jij een opleiding volgen om jezelf verder te ontwikkelen en je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten? Dan is de subsidieregeling STAP-budget iets voor jou. Elke eerste werkdag van een oneven maand kun je een budget van maximaal 1.000 euro aanvragen voor de WerkendLeren opleiding, training of cursus die jij wilt volgen.

Ontvang maximaal 1.000 euro per jaar

STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Met het STAP-budget wil de overheid jou als werkende of werkzoekende helpen om je te ontwikkelen tijdens je loopbaan. De overheid stelt jaarlijks 200 miljoen beschikbaar, dat elk jaar wordt verdeeld over zes aanvraagtermijnen. Jij kunt elk jaar een budget van maximaal € 1.000 aanvragen.

Mogelijkheden

Je kunt het STAP-budget inzetten voor:

 • Het behalen van een MBO/ HBO/ WO-diploma
 • Een vakopleiding
 • Een training bijvoorbeeld op het gebied van professionele ontwikkeling
 • Een EVC-traject (vanaf 2023) (erkend ervaringscertificaat en zo versneld een diploma behalen)

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

Je kunt nu op onze website een aanvraag voor het STAP-budget plaatsen. Na inschrijving voor één training of opleiding maken wij jouw STAP-aanmeldbewijs. Deze ontvang je per mail van ons, samen met wat instructies, een aantal dagen voor de opening van het STAP-portaal van het UWV. In dit portaal kun jij jouw aanvraag indienen.

UWV controleert vervolgens of jij voldoet aan alle voorwaarden voor het ontvangen van het STAP-budget en zal op basis hiervan besluiten of jij subsidie ontvangt. Als jouw aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider en kan jij jouw training, opleiding of cursus volgen.

Wanneer kom je in aanmerking voor het STAP-budget?

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je aan diverse criteria voldoen:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je bent gedurende minimaal 6 maanden in de afgelopen 2 jaar volksverzekerd.
 • Je ontvangt geen andere publieke onderwijs financiering, zoals: studiefinanciering en lerarenbeurs.
 • Je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-budget gekregen.
 • Jouw opleiding start minimaal 4 weken na aanvraag, en start uiterlijk 3 maanden na de aanvraagtermijn (en bij een meerjarige opleiding binnen 5 maanden na de aanvraagtermijn).
 • Je bent voor een door OCW-erkende voltijdsopleiding ouder dan 30 jaar, om samenloop met studiefinanciering te voorkomen.
 • Als er nog budget is.

Vragen?

Heb je vragen over het STAP-budget? Neem dan telefonisch contact op met onze klantenservice via 088 – 28 27 000 of mail naar 

STAP-budget advies WerkendLeren

Op = op

De toekenning van het STAP-budget is op basis van ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Is het STAP-budget op als jij je inschrijft, dan kan je jouw inschrijving opnieuw indienen in het volgende aanvraagtermijn; elke eerste werkdag van de maanden januari, maart, mei, juli, september en november.